A CNC programozókra egyre nagyobb szükség van

A CNC programozókra egyre nagyobb szükség van

Hallott már róla, de nem igazán tudja, mit jelent? CNC eszterga és CNC megmunkáló gép programozóvá képezné magát, de mielőtt belevágna, szeretne többet is megtudni róla? Nem tudja, hogy ezen irányba induljon-e a jövőben? Szeretnénk eloszlatni a ködöt a fejekben, és minél alaposabban felvázolni a CNC programozók teendőit. Íme, egy kis összefoglaló, hogy milyen teendői vannak egy CNC programozónak.

Tisztázzuk először, mi is az a CNC.

A rövidítés a Computer Numerical Control szavakból ered. Ez a 70-es években megjelent szerszámgép, ami főleg bonyolultabb, részletgazdagabb alkatrészek tömeggyártásánál jelent nagy segítséget. A technológiát alkalmazva egyforma minőségű termékek állíthatóak elő akár nagyobb tételben is a gyártási idő rövidülésével, a határidők pontos betartásával. Manapság talán nincs is az iparnak olyan területe, ahol ne használnának nehezebb gyártási munkafolyamatokhoz CNC szerszámgépet. Magas színvonalú CNC tanfolyamunkon tulajdonképpen ezen modern szerszámgépek programozására, használatára tanítjuk meg az érdeklődőket. A releváns elméleti tudás mellett, a mai ipari elvárásoknak megfelelő profi gyakorlati tudás is elsajátítható általunk.

Mit csinál egy CNC programozó?

A CNC programozó neve már elsőre is igen sokat sugall. Ő az a szakember, aki a CNC gépek programozásával foglalkozik. Az átvett feladat után alaposan átvizsgálja a műszaki rajzot, részletesen átveszi, hogy milyen feladatokat, részfeladatokat tartalmaz a megbízás. Ha ez megvan, felállítja a műveleti sorrendet, majd kiválasztja az ehhez szükséges technológiát és szerszámokat. A CNC programban használatához meghatározza a technológiai paramétereket (vágósebesség, fogásmélység stb.), de arra is időt szán, hogy kitalálja, a munkadarabot milyen eszköz segítségével ütköztesse, rögzítse. Ha ezekkel végzett, elkészítheti a CNC programot, ami minden fontosabb paramétert tartalmazni fog. Ha készen van, szimulátorban leteszteli, és megpróbálja a tesztelés során felmerülő problémákat kijavítani, a hiányosságokat a lehető legjobb módon pótolni. Végezetül a tökéletességig fejlesztett teljes gyártási tervet, dokumentációt, programot átadja a gyártási részlegnek, akik innentől átveszik a munkát.

Milyen előnyei vannak, ha kitanulja a CNC programozói munkát?

  • Egy olyan tudás lesz a kezében, amit mind itthon, mind pedig külföldön elismernek.
  • Nincs szükség előtanulmányokra, hiszen az alapoktól is elsajátíthatja. Itt tényleg nem az számít, hogy mit csinált azelőtt, hanem hogy mennyire nyitott az új dolgokra, mennyire gyorsan és alaposan képes elsajátítani a CNC programozói tudást.
  • Nincs korosztályi megkötése, vagyis bárki, bármikor elkezdheti. Lehet lelkes kezdő vagy tapasztalt szakember, aki szeretné magát ezen a területen is fejleszteni.